May 27, 2022 1:06 pm

Unmissable: With plans by environment and before and after photos, the rebirth of an old-fashioned apartment in Recoleta

“When you make a change, you have to give up something; That is why we always make sure that the client knows what they are going to gain and what they are going to lose in each decision”, they describe las arquitectas Karina Pafundi y Marina Marin, from Primal Study, in charge of the reform of this apartment for a family of four where the balance seems to be all in favor.

The parquet floors (La Alemangia) were polished and hydro-lacquered and a light spot (Electricidad Arev) was incorporated. Sofa (Fifth House).Gentileza Valeria Castagnotti

The polish lightened the floor, and the hydrolacquer lowered its shine to give it a more natural appearance versus the old plastic coating.

In the opposite corner, the dining room.
In the opposite corner, the dining room.Gentileza Valeria Castagnotti

The owners kept their polished wood dining set, which today looks totally different in this renovated environment.

BEFORE.  The old mirror, narrow, tall and with a molding, generated a verticality that made the space smaller.
BEFORE. The old mirror, narrow, tall and with a molding, generated a verticality that made the space smaller.Gentileza Valeria Castagnotti

The new design of the mirror recomposes the line between the door and the back, giving total containment to the dining room and creating a more harmonious environment.

Duo of lamps 'Organic' (Flo's Market) and diptych by the artist Michelle Dabul.  The door leads to a hallway that leads to the kitchen and bedrooms.
Duo of lamps ‘Organic’ (Flo’s Market) and diptych by the artist Michelle Dabul. The door leads to a hallway that leads to the kitchen and bedrooms.Gentileza Valeria Castagnotti

With a minimal and uncomfortable work area and an unused dining room, the kitchen was the biggest challenge of the reform. “Today, these spaces are a family meeting point, but it did not happen here because everything was very non-functional”, explain the architects.

Before: a partition separated and limited the functions.  'Silestone' countertop (Oscar Revestimientos).  Table (The Furniture Company) with a built-in bench.
Before: a partition separated and limited the functions. ‘Silestone’ countertop (Oscar Revestimientos). Table (The Furniture Company) with a built-in bench. Gentileza Valeria Castagnotti

The reform extended an allowance for the entire length of the room and integrated a table with a built-in bench.

The reverse view shows the former location of the refrigerator, now housed in a volume clad in incense wood.  Porcelain tile floor (Barugel), undercounter furniture and lacquered cabinets (everything, Estudio Primal).
The reverse view shows the former location of the refrigerator, now housed in a volume clad in incense wood. Porcelain tile floor (Barugel), undercounter furniture and lacquered cabinets (everything, Estudio Primal). Gentileza Valeria Castagnotti

“Wherever they can, add storage,” asked the owners. Hence, the cupboards up to the ceiling and even a mini-cabinet at the entrance for the intercom and the keys.

The daily dining room accentuates its character with hanging lamps (Boutique de luz) and the soft undulations of the 'Moller' chairs (Zichy).  Sink (Johnson) and faucet 'Temple' (FV)
The daily dining room accentuates its character with hanging lamps (Boutique de luz) and the soft undulations of the ‘Moller’ chairs (Zichy). Sink (Johnson) and faucet ‘Temple’ (FV)

Gentileza Valeria Castagnotti

“We accompany the premise of simple lines and a lot of white with texture and warm materials to create a more homely atmosphere.”

Arqs. Karina Pafundi y Marina Marin, socias de Estudio Primal

An eloquent before and after with a focus on the daily dining room.
An eloquent before and after with a focus on the daily dining room. Gentileza Valeria Castagnotti

Kitchen and dining room for six without expanding. How? Optimizing the space with the built-in bench and a table with unusual proportions and custom-made legs to bring the chairs closer together.

Below, the plans of the kitchen, to look at and admire again how, with a very precise work, the use of meters improved by one hundred percent.

In the shorter leg of the 'L', the dependency was maintained as a “wild card” space, inverting the location of the bathroom door so that it would be a toilet for common use.
In the shorter leg of the ‘L’, the dependency was maintained as a “wild card” space, reversing the location of the bathroom door so that it is a toilet for common use.Gentileza Valeria Castagnotti

Laundry, which was squeezed into the corner behind a door, was redesigned as a hub with an auxiliary sink and dishwasher. The washing machine was opposite, next to the refrigerator in the wooden volume.

daughters bathroom

Lacquered incense furnishings (Primal Studio), 'Dongio' sink (Ferrum) and Dekton countertops (Oscar Revestimientos).
Lacquered incense furnishings (Primal Studio), ‘Dongio’ sink (Ferrum) and Dekton countertops (Oscar Revestimientos).Gentileza Valeria Castagnotti

“A pleasant bathroom begins by entering and seeing the pool”, say the Primal architects. To get it, only increased depth (strictly speaking, 30 centimeters from a cabinet on the other side) and so they were able to turn the artifacts and leave the sink in front of the access.

The redistribution allowed for an allowance that reaches the shower, extending the support surface.
The redistribution allowed for an allowance that reaches the shower, extending the support surface.Gentileza Valeria Castagnotti
The main bathroom, with porcelain tiles (Barugel), 'Silestone' countertops (Oscar Revestimientos) and a shower box (Vitrag 5 Forest).
The main bathroom, with porcelain tiles (Barugel), ‘Silestone’ countertops (Oscar Revestimientos) and a shower box (Vitrag 5 Forest).Gentileza Valeria Castagnotti
60 centimeters -which were taken from the adjoining bedroom- were enough to run the toilets and that the door no longer collided with the toilet.
60 centimeters -which were taken from the adjoining bedroom- were enough to run the toilets and that the door no longer collided with the toilet.Gentileza Valeria Castagnotti
A lacquered cabinet with ventilation on the front and top hides the radiator and provides a support surface next to the bed.
A lacquered cabinet with ventilation on the front and top hides the radiator and provides a support surface next to the bed.Gentileza Valeria Castagnotti

Redecorated, the bedrooms retained their original layout and features, a testament to the nobility of the property.

Incense desk, lacquered shelves (both, Primal Studio) and mirror (Quadrat Store).
Incense desk, lacquered shelves (both, Primal Studio) and mirror (Quadrat Store).Gentileza Valeria Castagnotti
The eldest daughter's room has a cabinet with storage and dressing table (Primal Studio), mirror (Quadrat Store) and wallpaper (Enamorada del pared).
The eldest daughter’s room has a cabinet with storage and dressing table (Primal Studio), mirror (Quadrat Store) and wallpaper (Enamorada del pared).Gentileza Valeria Castagnotti
What a change!
What a change!Gentileza Valeria Castagnotti
The original closet was rebuilt taking the full height of the bedroom and redesigning the interior to suit its owner.
The original closet was rebuilt taking the full height of the bedroom and redesigning the interior to suit its owner.Gentileza Valeria Castagnotti
The complete floor plan of a tailor-made reform: the kitchen as a compact and functional unit, the social environment renovated and the rooms with the redesigned bathrooms.
The complete floor plan of a tailor-made reform: the kitchen as a compact and functional unit, the social environment renovated and the rooms with the redesigned bathrooms. Gentileza Valeria Castagnotti

Reference-www.lanacion.com.ar

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.