May 17, 2022 2:30 pm

In front of Parque Saavedra: Two railway townhouses transformed into a current home in just 8 months

“I really wanted to build my own house,” he says. Veronica Gilotaux, architect of Mixing Studio, designer, lighting designer and director of the home that she shares with her husband, Bruno, and her daughter, Olivia. It was time, then, apply its vast experience in recycling.

On the ground floor, the old distribution was accommodated to house the rooms, a garage and a studio apartment, designed to be rented temporarily. Games (Pupparola Children’s Store). Garden (Hilario Plants and Pots).Magalí Saberian

To make the most of the view of the park and the north orientation, Veronica analyzed facades, eaves, windows and slopes to verify their behavior in each month and time together with the architect Nicholas Neira, part of the Mix Studio team, of which she is a partner with Maria Carew and Eugenia Garcia Castera. Regarding the application of sustainable ideas, insulation and renewable energies, it was advised by the architect Daniel Kozak. A passionate analysis interdisciplinary and thorough for family life in a smart home.

For the internal façade, self-supporting double-layer panels with a PIR core from Acerolatina (LTN Group) were used.  This resolved the envelope in little thickness and with excellent thermal insulation.  Right: the architect Verónica Gilotaux.
For the internal façade, self-supporting double-layer panels with a PIR core from Acerolatina (LTN Group) were used. This resolved the envelope in little thickness and with excellent thermal insulation. Right: the architect Verónica Gilotaux.Magalí Saberian

“Wladimiro Acosta inspires me, for his bioclimatic architecture; the Nordic style of Alvar Aalto; Richard Neutra and the Californian architecture of Frank Lloyd Wright, as well as Japanese integrated spaces”.

In the hall, floor and first section of the stairs in chocolate-colored smooth cement.  Then it continues with zoite wood and metal profiles.  Wood and linen console (Gilotaux design made by Fuentealba y Cía.).  Potato (Pupparola).
In the hall, floor and first section of the stairs in chocolate-colored smooth cement. Then it continues with zoite wood and metal profiles. Wood and linen console (Gilotaux design made by Fuentealba y Cía.). Potato (Pupparola). Magalí Saberian

“To respect the original railway style, I used metal profiles as reinforcements, both in the I-beams and in the columns. And I chose white so that they blend in with the walls.”

The paintings: painting by Pablo Betti and photography by Andrea Juan, both from the D'Arte gallery.
The paintings: painting by Pablo Betti and photography by Andrea Juan, both from the D’Arte gallery.Magalí Saberian

The upper floor was made from scratch, with what went from 100 to 220m2. The social area is removed from the street through the terrace balcony. At sector del living, armchair upholstered in gabardine (Ikea), rug (Mihran) and carved wood seat by the sculptor Jorge Michel.

“I was attracted to plan the social area on the upper floor to take advantage of the view and gain ventilation and sunlight.”

Arq. Verónica Gilotaux, in charge of the reform and owner of the house

In addition to being a recreational space, the living roof –designed by AB Estudio–, with a wooden deck, works as thermal insulation for the ground floor during the summer.
In addition to being a recreational space, the living roof –designed by AB Estudio–, with a wooden deck, works as thermal insulation for the ground floor during the summer.Magalí Saberian

“The railway origin of the building, from the 40s, inclined me towards dry construction, which also accelerated construction times: we solved it in eight and a half months”.

In what was the old terrace, they put together a loft-type social space.  A small gap reinforces the transition between the living room and the dining room, and two operable skylights allow cross ventilation.
In what was the old terrace, they put together a loft-type social space. A small gap reinforces the transition between the living room and the dining room, and two operable skylights allow cross ventilation.Magalí Saberian

in the dining room, table and chairs ‘Tulip’, Hanging lamp de acrílico opalino ‘Venice’ (Studio Luce). Los floors son prefinished light oak. For security, the salamandra ‘Firepoint’ (Bosca) rests on a square of porcelain tile that was used in the kitchen. The mezzanine -which overlooks the integrated environment- is a flexible space that functions as a desk, a play area and a guest room. at your height, Photography by Margaret Wilson-Rae.

Banquettes 'Chango 02' (Associated Trades).  The wood and phenolic furniture is a design by Verónica Gilotaux made to measure by Fuentealba y Cía.  Cement-like porcelain floor.  1950s opaline lamp (Kermesse).
Banquettes ‘Chango 02’ (Associated Trades). The wood and phenolic furniture is a design by Verónica Gilotaux made to measure by Fuentealba y Cía. Cement-like porcelain floor. 1950s opaline lamp (Kermesse). Magalí Saberian

“We wanted an open kitchen that was attractive and used. Being deep, it has multiple instances: you don’t see everything from everywhere.”

Granite countertop 'Verde Ubatuba' (Forte dei Marmi).  Laminated glass elevation (Crisarte).  Behind the opening with phenolic rods, the laundry room and a toilet.
Granite countertop ‘Verde Ubatuba’ (Forte dei Marmi). Laminated glass elevation (Crisarte). Behind the opening with phenolic rods, the laundry room and a toilet.Magalí Saberian
The table and bench, designed by Verónica, and chairs with a beach mood, a gift from a friend from Mar del Plata.
The table and bench, designed by Verónica, and chairs with a beach mood, a gift from a friend from Mar del Plata.Magalí Saberian

Through the green roof you reach the grill sector designed for maximum comfort of Bruno, great grill. Has grill isolated from the party wall with rock wool, and it was hung so as not to load so much weight on the deck.

“Within the city, Saavedra has always been a great favorite: it has green spaces with a lot of life and an important shopping center; it is growing, but it keeps its neighborhood identity”.

Embroidered cotton padding (De Levie), blanket (NTR Studio) and cushions (De Levie).
Embroidered cotton padding (De Levie), blanket (NTR Studio) and cushions (De Levie).Magalí Saberian

The garden on the ground floor and the terrace create a lung: the windows –some in PVC and DVH from Rehau, others in recycled cedar– allow for cross ventilation.

The following, is the only environment located according to the original distribution of the house. It has a bed with built-in storage space, designed by the owner of the house. The headboard wall, in a peach tone (Sherwin Williams).

Dressing table with retractable top –own design–, Eero Saarinen-style chair and 'Shot' bench with legs (Pomada).
Dressing table with retractable top –own design–, Eero Saarinen-style chair and ‘Shot’ bench with legs (Pomada).Magalí Saberian

.in the main bathroom, ‘Basalt Bianco’ porcelain floor from San Lorenzo; the side of the bathtub, with bottle green cladding (Portinari).

Phenolic unit (Fuentealba y Cía.), Silestone countertop 'Blanco Norte' (Forte dei Marmi), sink 'Country' (Ferrum) and taps 'Axor' (Hansgrohe).
Phenolic unit (Fuentealba y Cía.), Silestone countertop ‘Blanco Norte’ (Forte dei Marmi), sink ‘Country’ (Ferrum) and taps ‘Axor’ (Hansgrohe).Magalí Saberian

A solar collector system preheats the water and another rainwater collection system is used to discharge the toilets and for irrigation.

Lacquered phenolic bed, with drawers and headboard with space for toys, designed by Gilotaux (Fuentealba y Cía.).  Cedar frames recovered from an old family home and modernized with DVH (Rehau).
Lacquered phenolic bed, with drawers and headboard with space for toys, designed by Gilotaux (Fuentealba y Cía.). Cedar frames recovered from an old family home and modernized with DVH (Rehau).Magalí Saberian

Reference-www.lanacion.com.ar

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.