May 15, 2022 6:44 am

Change of life: They left their urban chalet for this modern, sustainable house open to nature

“Now I understand why you don’t want to come to the Center and you spend the whole week working from here.” Although this project was born in 2019, the general concept is very aligned with the needs of the new normality: spatial generosity, individually designed environments and constant contact with nature. Hence, the phrase of visits. The owners of this happy hunch are Analía and Javier Serafini, who they left a typical Acassuso chalet to live in a more open and, also, more modern way.

The project is by Arq. Carolina Bertagni, from BDB Arquitectos.Santiago Ciuffo

“We wanted a house with a vision of the future, with renewable energies and home automation to manage air conditioning, curtains and lighting”, they point out. The architect Carolina Bertagni, from BDB Architects, was in charge of materializing that desire by integrating privacy, functionality, spatiality and technology.

'Jacques' marble corner chair and side tables (all by Landmark)
‘Jacques’ marble corner chair and side tables (all by Landmark)Santiago Ciuffo

Aesthetically, the demands were just as high, and a large part of the task consisted of hiding installations and synthesize the lines of a house for four with well-defined spaces for the activities of each one. A meticulous work that today can be seen in every corner… and in every new day.

“Essential for us was to be linked to the outside from all environments and make the most of natural light”

Analía and Javier Serafini, homeowners

“If we had to show only one room in the house, it would be the entrance hall”, says the architect Bertagni. Set with a wooden piece of furniture with the image of a Buddha (Mihran), unfolds its double height with the iron and glass staircase and anticipates what will be a constant in the route: sculptural hanging lights and a frank and fluid relationship with the outside. Then the living.

In the patio, structure of vertical rods in painted aluminum (Hunter Douglas) executed by Integral Fronts.  In the living room, chrome ceiling light 'Lungo' (Alvar Lighting).
In the patio, structure of vertical rods in painted aluminum (Hunter Douglas) executed by Integral Fronts. In the living room, chrome ceiling light ‘Lungo’ (Alvar Lighting).Santiago Ciuffo

Sober, elegant and completely versatile in use, a large piece of eucalyptus furniture ingeniously brings together facilities and elements typical of the social area.

One sliding panel it supports the painting by Juan Ranieri and, at the same time, fulfills the function of hiding or revealing the TV and the large bar with backlit mirrors. The structure was designed by BDB together with NRG dynamics, which also provided and assembled the music equipment with its speakers and the air conditioners.

  On the tables, a trio of glass vases and a mirrored tray 'MT' (all from Salazar Casa).
On the tables, a trio of glass vases and a mirrored tray ‘MT’ (all from Salazar Casa).Santiago Ciuffo

The vertical pattern produces an effect of continuity with the patio rods

The coating of the countertop and the island gives a unique personality to the kitchen. The island has two heights: a work plane and another that gives rise to the dining room. Lacquered kitchen cabinet with ‘Corten Iron’ (Neolith) countertop and raised aluminum venecitas with a coppery finish. Stainless steel ‘Paris’ chairs (ARS Outdoor Design) and ‘Flat’ hanging lamps (Luz Buenos Aires).

Left: Dining table (La Compañía).  Restored Louis XVI chairs.  Chrome 'Chandelier Oslo' (Landmark).  3D printed vases (Studio Devél) with artificial flowers (Salazar Casa).
Left: Dining table (La Compañía). Restored Louis XVI chairs. Chrome ‘Chandelier Oslo’ (Landmark). 3D printed vases (Studio Devél) with artificial flowers (Salazar Casa).Santiago Ciuffo

“It is a deep plant with a lot of surface area, therefore, it had to have several operations that allow light to enter at different times of the day”

Arq. Carolina Bertagni, from BDB Arquitectos

Without losing its light appearance, the staircase with a metal structure and glass railings gained stability with marble steps.

Spider 'Lungo' (Alvar Lighting).  Travertine floors without plugging with matte polishing.
Spider ‘Lungo’ (Alvar Lighting). Travertine floors without plugging with matte polishing. Santiago Ciuffo

Elements of interest, the luminaires were specially chosen to underline the most elegant lines of the architecture

The eucalyptus interior cladding has continuity in the metal enclosure of the balcony (Hunter Douglas, executed by Frentes Integrales), which provides an intermediate instance and cuts the horizontality of the concrete strips. Pergolas and sliding panels generate intermediate spaces that sift the relationship with the outside. “Without that, the transition would be very abrupt, due to the size of the openings,” explains Bertagni.

'Démeter' bedside table (Renewed Argentine Design) with 'Tortuga' lamp (Salazar Casa).  To dress the bed, striped and plain cushions were combined (all from Polina Deco).
‘Démeter’ bedside table (Renewed Argentine Design) with ‘Tortuga’ lamp (Salazar Casa). To dress the bed, striped and plain cushions were combined (all from Polina Deco).Santiago Ciuffo

With marble-like porcelain tile floor and walls, the main bathroom combines several functions: dry sauna wooden, shower box, wet sauna Y Scottish shower. The presence of green and natural light is also maintained in the bathroom of the suite. For this, the sauna was designed with a glazed front and a window that frames the plants at the back of the lot.

'Dúo' rug (Elementos Argentinos), 3D artwork (Delfina Velar de Irigoyen), bioplastic vases (Studio Devél) and faceted green glass (Salazar Casa).
‘Dúo’ rug (Elementos Argentinos), 3D artwork (Delfina Velar de Irigoyen), bioplastic vases (Studio Devél) and faceted green glass (Salazar Casa).Santiago Ciuffo

The cladding marked the identity of the space. On site, a good deal of time was spent deciding the orientation of the veins and how to apply the cuts

A favorite sector? The owners look to the Gallery: “For us it is the most beautiful place and where we are most, directly or indirectly, because the openings are so wide that when you open them everything is integrated”

'Strong' table with stainless steel legs and 'Paris' chairs (all by ARS Outdoor Design) with striped cushion (Polina Deco).
‘Strong’ table with stainless steel legs and ‘Paris’ chairs (all by ARS Outdoor Design) with striped cushion (Polina Deco).Santiago Ciuffo

The blindex folding doors and the underfloor heating allow you to enjoy the gallery all year round.

The view from the garden shows the three levels of the house: the ground floor that ends in the gallery, the first floor with the bedrooms and the second, where a large playroom and a guest suite are developed.

Solar panels are complemented by battery racks that store energy.
Solar panels are complemented by battery racks that store energy.Santiago Ciuffo

The pool with travertine marble overflow includes hydromassage and beach area with a bench running in the water. elevated, the solarium with deckchairs (Brauer) is located on the roof of a Gym semienterrado.

Elevated, the solarium with lounge chairs (Brauer) is located on the roof of a half-buried gym.
Elevated, the solarium with lounge chairs (Brauer) is located on the roof of a half-buried gym.Santiago Ciuffo

The landscape design, by the Grant + Martin studio, incorporated curves and movement. The organic as a contrast and enhancer of the rationalist lines of architecture.

Reference-www.lanacion.com.ar

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.